99 oplossingen tegen werkstress
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO / CBS) & werkgevers Enquête

- 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten.
- 16% van alle verzuimde werkdagen had werkstress als reden.
- 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen.
- Werknemers verzuimen per jaar ruim 7 miljoen dagen vanwege werkstress.
- 45% van de medewerkers ervaart een lage autonomie.
- Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers in 2015 twee miljard euro.
- Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress is in 10 jaar tijd gestegen van 24 naar 30 dagen.
99 oplossingen tegen werkstress
Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien.
Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Tijdens de Week van de Werkstress zochten we 99 oplossingen tegen werkstress. Download hier de 99 oplossingen, waarvan we hier 3 uitlichten:
1. Plan je werk in blokken, zo hou je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af, voordat je aan een nieuwe taak begint.
Volgens Wiezer werd dit advies in de lijst opgenomen om te benadrukken: we kunnen écht niet multitasken. „Als je overschakelt van de ene activiteit naar de andere, kost dat tijd”, zegt ze. „Je moet je concentratie terugvinden, uitzoeken waar je ook alweer mee bezig was.” Het is daarom efficiënter om taken te scheiden. En nee, dat is niet altijd mogelijk wanneer je les probeert te geven aan groep vier, terwijl de moeder van Pietje aan de telefoon hangt. „Maar ook dan geldt: je kunt altijd later even terugbellen. En dat levert minder stress op.”
2. Doe eerst de taken waar je energie van krijgt.
Wie druk is, is dat vaak omdat er veel kleine klusjes tussendoor komen. „En dat zijn meestal niet de dingen waar je veel energie van krijgt”, zegt Wiezer. Terwijl dat onderscheid tussen werkzaamheden die energie geven en vreten wel belangrijk is: te veel ‘vretende’ klussen veroorzaken stress. „Houd er in je planning daarom niet alleen rekening mee dat je taken scheidt, maar ook dat je voldoende ruimte vrijmaakt om dingen te doen waar je gelukkig van wordt.” Overleggen met collega’s welke opdrachten zij leuk en minder leuk vinden kan helpen in het verdelen van het werk.
3. Slaap voldoende, sport regelmatig, zit nooit te lang achter je bureau.
Het zijn adviezen uit de categorie ‘open deur’, maar het lukt niemand ze elke dag ter harte te nemen. Hoe zorg je ervoor dat falen in het voorkomen van stress, niet óók nog eens stress oplevert? „Het is natuurlijk niet de bedoeling al onze 99 adviezen tegelijkertijd op te volgen”, zegt Wiezer. Draai het in plaats daarvan om, adviseert ze. „Heb je het gevoel te kort te schieten op je werk en kom je energie tekort? Dan valt er vast nog ergens winst te behalen.”
Bron: Monitor Arbeid TNO, NRC